Jambon: ‘Ik heb een fout gemaakt’
Foto: BELGA

Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie heeft Jan Jambon, fractieleider van N-VA in de Kamer, zich vanmorgen verontschuldigd voor zijn uitspraken over het leefloon in het Nieuwsblad van zaterdag.

Jambon ontkent de uitspraken niet, maar wenst zichzelf nu te corrigeren. Hij zegt zich te realiseren dat zijn uitspraken niet overeenstemmen met het partijprogramma van de N-VA.

‘Ik heb misschien wel een foutje gemaakt. Ik heb het misschien wat onhandig aangepakt. Als ik de indruk heb gewekt dat mensen hun eerste woning moeten verkopen voor ze recht krijgen op een leefloon, dan was dat fout en dan trek ik mijn woorden terug.’

Een gelijkaardige boodschap verscheen op de Facebook-pagina van Jambon.

 

Voorzitter Bart De Wever, die aan de zijde van Jambon zat, zegt zeker geen welles-nietes spel met de media te willen beginnen. Hij noemde de uitspraken van Jambon wel ‘een mokerslag op twee weken voor de verkiezingen’.

Hij vreest dat de uitspraken zijn partij zullen blijven achtervolgen. Daarom was een dringende persconferentie nodig om het publiek duidelijk te maken dat het programma van N-VA anders is dan wat Jambon had gezegd. De partij is wel voorstander van een middelenonderzoek voor iemand recht krijgt op een leefloon, maar de eerste gezinswoning moet daarbij buiten schot blijven, benadrukt De Wever.