Jongeren voeren ludieke protestactie tegen GAS-boetes
Foto: fvv

Zowat 50 jongerenverenigingen gaan dit weekend over heel Vlaanderen absurde GAS-overtredingen plegen. Bedoeling van de actie “Last van Gas” is aan te tonen hoe absurd sommige GAS-boetes zijn. De actie is een initiatief van de Vlaamse Jeugdraad.

De actie startte vrijdag al en loopt ook zaterdag en zondag nog door. Momenteel een stand van zaken opmaken, is moeilijk, zegt Lander Piccart, de woordvoerder van de Vlaamse Jeugdraad.

“We begaan een overtreding om duidelijk te maken dat wat wij op een dagdagelijkse basis doen, eigenlijk strafbaar is. Normale zaken die, door het op te nemen in een politiereglement, strafbaar zijn door middel van Gemeentelijke Administratieve Sancties”, luidt het op de website van de Vlaamse Jeugdraad.

Die riep de jongeren ook op een foto te nemen van hun GAS-overtreding en die via sociale media te verspreiden onder #lastvangas.

Voorbeelden van acties: in Lommel is er een wandeltocht met kartonnen dozen omdat het daar in het politiereglement verboden is kartonnen dozen over de grond te slepen. In Dilsen-Stokkem gaan jongeren verkleed een stadsspel spelen omdat het er verboden is verkleed rond te lopen, en ook in Leuven zal er verkleed gebedeld worden, aldus nog Piccart.