Leden van het Rode Kruis even opgepakt in Donetsk
Foto: AFP

In het Oost-Oekraïense Donetsk zijn vrijdagavond leden van het Rode Kruis opgepakt op verdenking van spionage, zo verklaarde een woordvoerder van de manifestanten in de stad zaterdag. Een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) nuanceerde dat de medewerkers na controle gewoon opnieuw zijn vrijgelaten.

Kiril Roedenko, woordvoerder van de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek van Donetsk’, zei dat de medewerkers waren opgepakt op verdenking van “spionage” en dat de “beschuldigingen” worden gecontroleerd.

David Pierre Marquet, de persverantwoordelijke van het ICRC voor Europa en Centraal-Azië, verklaarde aan het Russische persagentschap Itar-Tass dat de medewerkers opnieuw zijn vrijgelaten en niet zijn “gegijzeld”. “Ze zijn opgepakt voor controle in Donetsk en snel opnieuw vrijgelaten. Er was geen sprake over een gijzeling”, aldus Marquet. “Vertegenwoordigers van de Volksrepubliek van Donetsk pakten hen op, maar toen ze vaststelden dat de missie van het Rode Kruis enkel humanitair is (...) werden ze vrijgelaten. Vandaag zetten ze hun werk voort.”

Marquet verduidelijkte dat het om 9 mensen ging, onder wie een Zwitser, vier medewerkers van de afdeling van het Oekraïense Rode Kruis in Donetsk en vier medewerkers van de ICRC-afdeling in Kiev. Eerder had het lokale medium Novosti Donbassa een “gijzeling” gemeld van zeven mannen, onder wie een Fransman, na een aanval op het kantoor van het Rode Kruis in Donetsk.