Bijzitters boeken goedkope vlucht naar het buitenland
Foto: Photo News

Steeds vaker boeken mensen die zijn geselecteerd om op verkiezingsdag te zetelen in een kiesbureau een goedkope vlucht naar het buitenland. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Vrederechters over heel Vlaanderen hebben de grootste moeite om genoeg voorzitters en bijzitters te vinden. Honderden mensen kregen de voorbije weken een brief in de bus waarin ze werden opgeroepen om op 25 mei als bijzitter te komen zetelen in een kiesbureau. Een klusje waar niet evenveel zin in heeft. En dus proberen heel wat mensen ook aan hun burgerplicht te ontsnappen.

Excuses zijn er voldoende voorhande: sommige mensen moeten werken, anderen hebben communie- of schoolfeesten of hebben geen oppas voor hun kinderen. Maar steeds vaker blijken mensen ook een goedkope vlucht naar het buitenland te boeken om aan een dagje bijzitten te ontsnappen.

In Het Laatste Nieuws vertelt de vrederechter Lieven Pluym, die de kiesbureaus in Herzele moet samen­stellen, dat minstens 10 van zijn bijzitters een vlucht geboekt hebben naar het Italiaanse Ancona. Een ticket met Ryanair kost slecht 20,50 euro. Maar de bijzitters in kwestie blijken geen terugvlucht of hotel ter plaatse geboekt te hebben. Pluym zal zijn bevindingen overmaken aan de procureur des Konings. Die ­beslist dan of ze vervolgd worden.