Buitenlandse Zaken dient klacht in na hacking
Foto: REUTERS

Het computernetwerk van Buitenlandse Zaken is in volle Oekraïne-crisis gehackt. Dat staat zaterdag in De Tijd en L’Echo. De eerste sporen wijzen naar Rusland. De regering-Di Rupo houdt sinds de ontdekking crisisvergaderingen om de schade te beperken.

De spionage is blootgelegd door de inlichtingendiensten, schrijven de kranten. In volle Oekraïne-crisis zou Rusland geprofiteerd hebben van de gebrekkige beveiliging om geheime dossiers te kopiëren.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Joren Vandeweyer, bevestigde de hacking. “Volgens de eerste informatie blijken alvast dossier over Oekraïne te zijn gekopieerd. Er is dus sprake van spionage. Maar we bekijken de omvang van de schade nog”, zegt hij. “We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus nog voorbarig om met zekerheid te concluderen wie hier achter zit.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigde de hacking. Hij volgt de zaak verder op samen met premier Elio Di Rupo. Die laatste liet zaterdag in een mededeling weten dat er een klacht is ingediend bij het federaal parket. 

'De ICT-dienst van Buitenlandse Zaken stelt alles in het werk om de omvang van het probleem te analyseren, de integriteit van de getroffen informatica-infrastructuur te herstellen en de beveiliging van het netwerk van Buitenlandse Zaken te versterken,' aldus Di Rupo.

Volgens Di Rupo is de werkgroep die moet beslissen over de verdeling van de bijkomende financiële middelen voor de strijd tegen cybercriminaliteit gisteren samen gekomen. Eerder deze week had De Tijd geschreven dat de 10 miljoen euro die de regering-Di Rupo had beloofd om de cyberbeveiliging van België te verhogen in werkelijkheid nooit geïnvesteerd zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in