Eerst huis verkopen, dan pas een leefloon
Jan Jambon Foto: BELGA
Werklozen die na drie jaar geen baan vinden, moeten eerst hun spaarcenten aanspreken voor ze kunnen aanspraak maken op een leefloon. Dat heeft N-VA-kopstuk Jan Jambon gezegd in een interview met Het Nieuwsblad.

In het bewuste interview zegt Jambon dat werklozen die na drie jaar geen baan vinden, eerst hun spaarcenten moeten aanspreken voor ze kunnen aanspraak maken op een leefloon. 'Dat houdt ook in dat de werkloze de eigen woning moet verkopen. ‘Dat is niet hard, dat is de logica zelve’, zegt Jan Jambon in het interview.

‘Ik zeg aan de Fordarbeider die ontslagen is, dat hij drie jaar de tijd heeft om een baan te vinden. Ondertussen word je wel begeleid door de overheid, die je ook een jobaanbod doet. Als je dat niet aanvaardt, weet je waar je aan toe bent,’ aldus Jan Jambon in het interview.

De boodschap is duidelijk: ‘Als je zoveel middelen hebt, moet je die toch eerst aanwenden voor je op de overheid afstapt? Een uitkering dient om mensen uit de armoede te houden.’

De uitspraak van Jambon zorgde meteen voor flink wat heisa. Onder meer Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche reageerde op Twitter.

Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien reageerde.

Jambon geeft toelichting aan Belga

Daarop verduidelijkte Jambon een en ander aan het persagentschap Belga.Jambon pleit voor een middelentoets voor werklozen die na drie jaar nog geen job gevonden hebben. 'De eerste drie jaar dat iemand werkloos is, krijgt die een werkloosheidsvergoeding. Wij willen dat die opgetrokken wordt", zegt Jambon  aan Belga.

'De werkloze valt daarna terug op een leefloon, en N-VA wil dat ook dat wordt opgetrokken naar het Europese gemiddelde. Maar vooraleer dat dit leefloon wordt uitgekeerd, moet er een middelentoets komen. Als daaruit dan bijvoorbeeld blijkt dat iemand drie à vier huizen heeft en kan leven van de huurinkomsten, dan moet die persoon geen leefloon krijgen', zegt de N-VA'er.

De N-VA kondigde zaterdag meteen een persconferentie aan om te reageren op het interview.

Op die persconferentie zei Jambon dat een foute indruk heeft gewekt. ‘Ik heb misschien wel een foutje gemaakt. Ik heb het misschien wat onhandig aangepakt. Als ik de indruk heb gewekt dat mensen hun eerste woning moeten verkopen voor ze recht krijgen op een leefloon, dan was dat fout en dan trek ik mijn woorden terug.’