Ontslagen raadgever Albert en Paola blijft in dienst
Vincent Pardoen (L) hier met koning Albert en koningin Paola in een archiefbeeld. Foto: Photo News

Vincent Pardoen, het onlangs ontslagen hoofd van koning Alberts hofhouding, is nog steeds in dienst van Albert en Paola. Het toont de onenigheid binnen de koninklijke familie.

Begin april werd Vincent Pardoen bedankt voor bewezen diensten door koning Filip. Pardoen stuurde in maart een brief rond waarin koningin Paola zich zorgen maakte over prins Laurent, die toen in coma lag. Het Hof was woedend en zette hem aan de deur. Het was niet de eerste keer dat de man in opspraak kwam. Hij had eerder al lopen lobbyen voor een hogere dotatie voor koning Albert.

Zijn titel heeft Vincent Pardoen moeten laten vallen, maar hij blijft wel dezelfde functies uitoefenen, zo staat vrijdag in de ochtendeditie van De Standaard. Het is nog maar de vraag of Filip nogmaals kan ingrijpen. Het hoofd van Alberts hofhouding wordt dan wel door hem aangesteld, niets zou Albert verhinderen om Pardoen als medewerker in dienst te houden. De situatie toont volgens Le Soir de ‘gekneusde’ verhouding tussen de twee koningen aan. Albert en Paola tonen nu openlijk hun afkeuring voor de beslissing van hun zoon.

Vriend

Pardoen is immers twintig jaar lang een goede medewerker geweest van Albert en Paola. Hij beheerde al die tijd de financiën en het huishouden, en besliste bijvoorbeeld met wie het koningspaar op restaurant of op reis ging - ‘als een vriend van het echtpaar’, aldus een insider. Hij had de reputatie geen opdracht te weigeren, en zijn ontslag zou een grote klap geweest zijn voor Albert en Paola. Ze konden zich dan ook moeilijk verzoenen met het nieuwe, door Filip aangestelde hoofd van de hofhouding, Peter Degraer.

Vincent Pardoen blijft dus de ‘echte leider’ in kasteel Belvédère, de officiële verblijfplaats van koning Albert koningin Paola. Zij die voor bezoekjes, bedrijfsafspraken, reizen, auto’s, afspraakjes... langs Pardoen moesten passeren, zullen dat moeten blijven doen. ‘Pardoen heeft daar veel ervaring mee, Degraer niet, en zoiets leer je niet op één dag.’

De woordvoerder van het Paleis wil aan Le Soir enkel kwijt dat het om een ‘privézaak’ gaat. Men zegt er niet op de hoogte te zijn van het werkschema van Pardoen, en dat het echte hoofd van Alberts huishouding Peter Degraer is.