Nieuw Brussels museum wordt ondergebracht in Citroëngarage

De kogel is door de kerk: Brussel heeft eindelijk een locatie gevonden voor een eigen museum voor moderne en hedendaagse kunst. Die komt er in de bekende Citroëngarage aan het IJzerplein, zo schrijft De Tijd vandaag. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) maakt zich sterk dat het museum in 2017 de deuren zou kunnen openen.

De Brusselse regering heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën om de bekende garage op de hoek aan het IJzerplein om te vormen tot museum. Zo krijgt een collectie moderne en hedendaagse kunst, die al enkele jaren stof zit te vergaren in een depot, opnieuw de ruimte die het verdient.

Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zou het museum in 2017 de deuren kunnen openen. ‘Het nieuwe museum hoort midden in de stad te liggen, zodat alle Brusselaars onze kunstschatten kunnen omarmen’, zegt hij in De Tijd. ‘Het fantastische gebouw van Citroën is een droomlocatie.’

'Kan Brussel optillen tot hoger niveau'

Ook Yamila Idrissi, Brusselse SP.A-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, is blij met de beslissing.‘De Brusselse Kanaalzone is in volle verandering, en de zone zal zich met de komst van het museum volop kunnen ontwikkelen en zo mee Brussel kunnen optillen tot een hoger niveau’, klinkt het in een mededeling.

Toen in 2011 bekend raakte dat het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de afdeling moderne kunst zou sluiten, ijverde Idrissi er al voor om de topstukken van onder andere Picasso, Dali en Matisse te bundelen tot een nieuw museum.

Nadien waren er plannen voor een gloednieuw Museum aan het Kanaal (MAK) dat zo ook een stadsdeel in verval nieuw leven zou kunnen inblazen, maar eerder dit jaar werd dan toch beslist dat de collectie tijdelijk zou worden ondergebracht in het Vanderborghtgebouw.

Bestaand gebouw omvormen

Een nieuwe architecturale landmark, zoals het MAS is voor Antwerpen, komt er dus niet, maar Idrissi ziet ook mogelijkheden in het modernistische gebouw met de grote glaspartijen aan het IJzerplein dat in 1934 werd opgetrokken. Verwacht wordt dat het nieuwe museum zo’n 15.000 vierkante meter ofwel de helft van het gebouw zal innemen.

‘De keuze voor een bestaand gebouw betekent niet dat dit niet kan uitgroeien tot een mooi architecturaal project, denk maar aan het Tate Modern in Londen. Ik roep de Brusselse regering dan ook op om een wedstrijd voor de omvorming van het gebouw tot museum uit te schrijven’, aldus Idrissi.