General Electric ontkent contacten met Toshiba over Alstom
Foto: AFP

Het aantal kandidaten om een deel van de energiepoot van het Franse industrieconcern Alstom in handen te krijgen, neemt nog toe. Na het Amerikaanse General Electric - dat reeds een formeel bod uitbracht - en het Duitse Siemens - dat een bod bestudeert - is ook het Japanse Toshiba in de running. GE ontkent evenwel de berichtgeving over contacten met Toshiba.

Volgens een bericht in de Japanse zakenkrant Nikkei is Toshiba geïnteresseerd in de distributienetactiviteit van Alstom. De overname zou onrechtstreeks gebeuren: eerst moet het bod van GE slagen, alvorens Toshiba daar een deeltje van zou overnemen. Toshiba zou ‘verschillende honderden miljarden yen’ bieden aan GE, zo luidt het.

General Electric ontkent echter gesprekken met Toshiba te voeren. 'Als ons bod op Alstom wordt geaccepteerd, dan is GE niet van plan om de distributienetactiviteit door te verkopen', zegt woordvoerster Babara Vermeire van GE.

De Franse regering wijst zoals bekend het bod van de Amerikanen af, vanwege strategische belangen. Men wil liever een alliantie met Siemens, waarbij de transportactiviteit Frans zou worden en de energiepoot Duits. ‘De beslissingscentra blijven in Frankrijk’, verklaart de Franse minister van Economie donderdag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Franse staat controleert 0,9 procent van Alstom. Jaren geleden sprong de overheid bij om het industrieconcern van het faillissement te redden, en nu eist ze een stem in het debat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in