Di Rupo vergeet miljoenen voor cyberbeveiliging
Foto: Photo News

De 10 miljoen euro die de regering-Di Rupo had beloofd om de cyberbeveiliging van België te verhogen zijn nooit werkelijk geïnvesteerd. Dat achterhaalde De Tijd.

De woordvoerder van premier Di Rupo geeft toe dat het gebudgetteerde bedrag van 10 miljoen euro wegens ‘tijdsgebrek’ niet meer is verdeeld onder de overheidsdiensten die dat nodig hebben.

In augustus 2011 waarschuwde het Comité I, de waakhond van de inlichtingendiensten, dat de cyberbeveiliging van ons land een lachertje was. Dat was lang voor de onthullingen van Edward Snowden en hackings bij Belgacom, Buitenlandse Zaken en het kabinet van de premier.

De regering-Di Rupo wachtte niet op de NSA-schandalen om in te grijpen. Ze nam de aanbeveling van het Comité I op 10 december 2011 over in het regeerakkoord. Er zou een nationale strategie worden uitgewerkt om de Belgische informaticasystemen en -netwerken te beschermen.

Maar enkele weken voor de verkiezingen en een regering in voorzichtige zaken blijkt nog niets in huis te zijn gekomen van de beloofde investeringen, vernam De Tijd. Alleen de oprichting van een nieuw Cybersecuritycentrum is op de laatste ministerraad in tweede lezing goedgekeurd en vertrokken naar de Raad van State. “Maar over de exacte verdeling van de extra middelen is nog geen beslissing genomen”, bevestigt de woordvoerder van de premier. “En dat zal dus ook niet meer gebeuren voor de verkiezingen.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in