Een gastronomische kijk op de pistolet
Foto: rr
Brussel heeft er met Pistolet-Original een nieuw adresje bij waar u kunt ontbijten en lunchen. Verwacht geen simpele pistolet met kaas, maar overheerlijke combinaties tot zelfs creaties van sterrenchefs zoals Lionel Rigolet van Comme Chez Soi.

In de Joseph Stevensstraat, vlak aan de Brusselse Zavel, opende enkele maanden geleden Pistolet-Original de deuren. Een eetadresjes dat - zoals de naam al doet vermoeden - focust op het ronde, krokante broodje met kenmerkende groef in het midden.

Vergeet kaas en ham, hier kiest u voor een pistolet met verrassende suggesties zoals aardbeien of asperges, warme versies met bijvoorbeeld witte pens met gestoofde ui of zogenaamd bijna vergeten beleg zoals rolmops, bloempanch, kipkap of mandjeskaas.

Naast een seizoensgebonden kaart schakelt Pistolet-Original ook meerdere keren per jaar een gereputeerde chef in om zijn ideale herinterpretatie van de pistolet te delen. Na Stefan Jacobs van La Va Doux Vent is het de beurt aan Lionel Rigolet van Comme Chez Soi.

Hij creëerde een broodje met een duo van rivierkreeft en parelhoen zoals in de Vaucluse. 'Voor dit recept moest ik denken aan een grote klassieker van het huis: een parmentier van Noordzeekreeft met zwarte truffel. Dit is een surf & turf variant op basis van parelhoen en rivierkreeft', aldus Rigolet.

Zelf maken?

Voor drie broodjes heeft u nodig:
40g (grote) blokjes op lage temperatuur gegaarde parelhoen
65g gekookte rivierkreeft (schoongemaakt en gehalveerd)
12g geroosterde en gehakte hazelnoten
15g rauwe bloemkoolroosjes
20g grof gesneden shi-itake
10g gesnipperde groene ui
50g truffelvinaigrette uit de Vaucluse
Een scheutje citroensap

Garnituren:
3 à 4 blaadjes postelein (per persoon)
Een weinig geraspte citroenschil
Een snuifje koffiepoeder
Een snuifje fleur de sel
Zout, peper van de molen

Bereiding:

1. Doe de parelhoenblokjes, de rivierkreeft, de hazelnoten, de bloemkoolroosjes, de shi-itake, de groene ui en de vinaigrette samen in een mengkom. Meng alles
voorzichtig door elkaar, kruid bij indien nodig en voeg een beetje citroensap toe.

2. Snijd elk broodje in de breedte in twee en vul het op met het mengsel. Werk de
bovenkant af met drie blaadjes postelein, drie met vinaigrette besprenkelde
rivierkreeftjes en een beetje fleur de sel. Bestrooi met een weinig koffiepoeder en
een beetje geraspte citroenschil. Schik hiertegen de bovenkant van het broodje.