Van Besien past voor rondje moddergooien met SP.A
Foto: Photo News

SP.A moet stoppen met Groen te beschouwen als de vijand en zou beter het gezelschap van Groen in de regering verwelkomen in plaats van deze antipolitiek te blijven voeren. Dat stelt Groen-voorzitter Wouter Van Besien woensdag in een reactie op de analyses van socialistische kopstukken dat stemmenverlies van SP.A aan Groen en PVDA+, de N-VA in de kaart speelt.

“Blijkbaar heeft SP.A heimwee naar de periode van de BSP toen er in ons land enkel de drie traditionele partijen bestonden”, zegt Van Besien.

Zowel vicepremier Johan Vande Lanotte als partijvoorzitter Bruno Tobback herhaalden de voorbije dagen in interviews de stelling dat hoe beter Groen en PVDA scoren bij de verkiezingen, hoe sterker ze daarmee N-VA maken. “We zagen hetzelfde al in Antwerpen: PVDA+ groeide er sterk en De Wever werd burgemeester”, aldus Vande Lanotte. “De SP.A is de enige partij die kan realiseren waar de rest van links alleen maar van kan dromen. De ambitie moet niet zijn om een sterke linkse oppositie te hebben, de ambitie moet zijn om een sterke linkse regering te hebben. Als Groen en PVDA stemmen afsnoepen van de SP.A, rollen ze de rode loper uit voor Bart De Wever”, stelt Tobback dan weer in Knack.

“Beste Bruno, we laten uw uitnodiging voor een moddergevecht liggen. Daar heeft deze campagne geen behoefte aan”, reageert Groen-voorman Van Besien. Hij vindt dat de Vlaamse socialisten moeten stoppen met Groen te beschouwen als de vijand. “Het is belangrijk dat elke partij van haar eigen sterkte uitgaat, zo overtuigen we allemaal meer kiezers. SP.A zou beter het gezelschap van Groen in de regering verwelkomen in plaats van deze antipolitiek te blijven voeren.”

Van Besien herhaalt ook dat een nieuwe regering met traditionele partijen synoniem staat voor het status quo.