VRT krijgt 5.000 euro boete voor productplaatsing in ‘Volt’
Volt-presentator Kobe Ilsen. Foto: vrt

De VRM, de toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, legt de openbare omroep VRT een boete op van 5.000 voor productplaatsing tijdens een uitzending van het Eén-programma ‘Volt’ eind januari. Dat meldt de VRM.

Volgens de VRM was er sprake van productplaatsing tijdens een item over het toenemende succes van het thuis brouwen van bier. In het item brouwt televisiekok Sofie Dumont een ‘Voltbier’. Ze doet daarvoor een beroep op brouwerij ‘Anders’.

‘De benaming, het logo en de producten van de brouwerij worden tijdens de bewuste uitzending meerdere malen in beeld gebracht’, stelt de VRM vast. De toezichthouder is van mening ‘dat die verwijzingen een positieve houding van het publiek ten opzichte van de handelsnaam (brouwerij Anders) bevorderen’ en oordeelt bijgevolg dat er sprake is van productplaatsing.

De toezichthouder wijst erop dat productplaatsing toegelaten is, maar dat in dat geval het ‘PP-logo’ moet worden getoond.

De boete wordt vastgelegd op 5.000 euro. Daarbij wordt rekening gehouden met ‘de ernst van de inbreuk, de reikwijdte van de omroeporganisatie en de gemiddelde kijkcijfers van het desbetreffende programma’, aldus nog de VRM.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in