‘Tijd om kerkelijke huwelijksleer over echtscheiding te actualiseren’
Foto: José Cruz/ABr

In een exclusief interview met het christelijk opinieweekblad Tertio, dat woensdag verschijnt, zegt kardinaal Lorenzo Baldisseri, secretaris-generaal van de bisschoppensynode, dat het tijd wordt om de kerkelijke huwelijksleer, onder andere in verband met echtscheiding, de situatie van echtgescheidenen en van mensen die burgerlijk hertrouwden te actualiseren.

‘De kerk is niet tijdloos, ze leeft te midden van de wederwaardigheden van de geschiedenis en het evangelie moet gekend en beleefd worden door mensen van vandaag’, aldus Baldisseri.

‘Het is in het heden dat de boodschap dient gebracht te worden, met alle eerbied voor de integriteit van wie die boodschap ontvangt. We staan nu voor twee synodes om dit complexe thema van het gezin te behandelen en ik geloof dat deze dynamiek in twee bewegingen ons zal toelaten om een adequater antwoord te bieden op de verwachtingen van de mensen’, dixit de secretaris-generaal van de bisschoppensynode.

Hij wijst er tevens op dat ‘Familiaris consortio’ van Johannes Paulus II, het laatste grote kerkelijke document over deze thematiek, al 33 jaar oud is.

Kardinaal Baldisseri bevestigt in het interview ook dat het paus Franciscus menens is de lokale bisschoppen meer te betrekken bij het wereldbestuur van de Kerk en tot een nieuw evenwicht te komen tussen centralisatie en lokale autonomie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in