Acer Iconia A1: vlot, betaalbaar maar kortademig

Acer maakt al jaren uitstekende laptops en is het dus aan zichzelf verplicht om ook met een behoorlijke familie tablets uit te pakken. En dat begint nu toch te lukken.

De concurrentie is ondertussen wel bijzonder stevig, vooral in dit marktsegment: tablets van 7 à 8 inch onder de 200 euro. Maar al die toestellen zijn niet zomaar inwisselbaar, ook al zijn veel van de onderdelen dezelfde. De fabrikanten maken altijd net andere compromissen om de prijs laag te houden.

Deze Iconia A1, bijvoorbeeld, is niet razendsnel maar de prestaties zijn toch meer dan behoorlijk. De chip is een Intel Atom-exemplaar, en dat is op tablets vandaag nog een zeldzaamheid (de meeste tablets hebben een variant van de ARM-chip aan boord). De A1 reageert prompt op onze vingerbewegingen.

Het scherm is helder, de kijkhoek voldoende breed. Het apparaat is keurig gebouwd, licht en het ligt lekker in de hand.

Waar zitten dan de zwakke puntjes? Het geluid is dun en blikkerig, zoals vaak het geval is. Maar vooral de batterij is de achilleshiel. Bij het bekijken van een film in HD, hield de Iconia het maar iets meer dan vier uur vol, dat is de helft van wat je zou mogen verwachten. Dit is dus niet het ideale toestel om van video te genieten of, bijvoorbeeld, voor heel lange autoritten naar het zuiden. Voor mobiele gaming of gebruik in de huiskamer, is het dan weer uitermate geschikt.

Acer Iconia A1-830 (***)

Tablet met Android 4.2, dual-coreprocessor, 7,9-inch scherm (toont 1024 op 768 pixels), 16 GB opslag (uitbreidbaar via microSD), 5-megapixelcamera. Kost 169 euro.