RECEPT. Rijstebrij met blauwe bessen, zoete patissons en viooltjes
Foto: Marc Wauters
De blauwe bessen zijn, naar aanleiding van De week van Groenten en Fruit, verkozen tot fruit van het jaar. Een recept van Frank Fol, de Groentekok.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 gele en 1 groene patisson in partjes gesneden en kort gegaard en bewaard in suikerstroop
  • 200 gr blauwe bessen (kan ook met moerbei)
  • verse viooltjes

We houden enkele mooie blauwe bessen apart als garnituur. De overigen mixen we met de bewaarde suikerstroop van de patisson tot een coulis. Deze duwen we door een fijne zeef.

Rijstebrij:

  • 100 gr ronde rijstpap rijst
  • boter
  • 8 dl melk
  • 2 eidooiers
  • 1 dl room
  • 100 gr griessuiker

De rijst spoelen onder koud stromend water en vervolgens laten uitlekken. De bodem van een kookpot inwrijven met wat boter. Melk in de pot doen en aan de kook brengen. Roer rijst vervolgens onder melk, alsook een klontje boter. Plaats deksel en laat op een zeer zacht vuurtje garen (of plaats in een oven van 200°C) gedurende een 30-tal minuten. Voeg halfweg de suiker toe en roer alles goed. Laat verder garen onder deksel. Bij gaartijd van het vuur een bindmengsel van eidooiers en room onmiddellijk onder mengen zodat de hitte voor de binding zorgt. Laten afkoelen en vervolgens de bessencoulis eronder mengen.

Afwerken :

We verdelen de rijstebrij over de 4 kommetjes. Op elk ervan plaatsen we partjes zoete patisson, blauwe bessen en enkele viooltjes.

De Week van Groenten en Fruit, dit jaar van 5 tot en met 11 mei, is intussen aan zijn zesde editie toe.