RECEPT. Komkommerlasagne met mango-ijs en blauwe bessenschuim
Foto: Kris Vlegels
De blauwe bessen zijn, naar aanleiding van De week van Groenten en Fruit, verkozen tot fruit van het jaar. Een recept van Frank Fol, de Groentekok.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • halve komkommer
  • griessuiker
  • water

De komkommer met behulp van een schaaf snijden tot men 4 grote banden bekomt. We maken een zachte siroop en laten de komkommerbanden hierin een nacht marineren.

Mango ijs:

  • 4 geel van ei
  • halve liter melk
  • 100 gr griessuiker
  • 250 gr mango coulis

Geel van ei kloppen tot een ruban met de suiker. Hete melk onderroeren en op een heel zacht vuur terug opwarmen en roeren tot men komt tot “porter à la nape”. Door een zeef gieten en de mango erbij mengen. Laten afkoelen en draaien in de ijsturbine.

Schuim frambozen:

  • 200 gr blauwe bessen coulis
  • 100 gr room of melk
  • 1,3 gr agar agar

Dit alles mengen en samen in een slagroombus doen en vervolgens 3 gasbusjes oplaten. Goed schudden en koel bewaren. U kan ook een klassieke blauwe bessenmoes maken met weinig gelatine.

Afwerking:

We plaatsen één uiteinde van een komkommerband midden op het bord (andere kant blijven we vast houden) en leggen er een bolletje mango-ijs op, nu verpakken we het ijs in door de band erover te draaien. We spuiten wat schuim aan beide zijden van de lasagne.

Tip: Groenten in nagerechten zijn vernieuwend maar ook echt lekker. Denk zelf eens na als u volgende keer een nagerecht samenstelt of je een leuke combinatie van smaken, fruit en groenten kan maken. 

De Week van Groenten en Fruit, dit jaar van 5 tot en met 11 mei, is intussen aan zijn zesde editie toe.