Drie jaar na de lancering van Child Alert krijgen de magistraten nu een draaiboek over wat ze moeten doen bij een onrustwekkende verdwijning van een minderjarige. Dat is maandag voorgesteld door minister van Justitie Annemie Turtelboom in aanwezigheid van Heidi De Pauw van Child Focus.

 'Op deze manier bieden we een leidraad en verankeren we de procedures voor de magistraten en de mensen op het terrein', zegt minister Turtelboom.

In 2011 ontstond Child Alert. Deze 'communicatiebom' moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van een onrustwekkende verdwijning van een minderjarige, in de hoop getuigenissen te verkrijgen. Dit draaiboek moet het overleg tussen de magistraten, die de eindbeslissing over Child Alert hebben, de cel Vermiste Personen en Child Focus nog beter stroomlijnen want 'tijd is essentieel', aldus Turtelboom.

In drie jaar tijd werd Child Alert slechts tweemaal afgekondigd, met een positief resultaat. 'Het systeem wordt bewust zo weinig mogelijk gebruikt, want de bevolking mag niet ongevoelig worden voor deze strategie', zegt de minister. Een andere belangrijke factor is dat Child Alert het leven van het kind niet nog meer in gevaar mag brengen.

Child Alert kan ook in het buitenland worden ingevoerd en andersom. 'De verdwijning van kinderen kent geen landsgrenzen', zegt Roland Comers van de Amerikaanse FBI, die voor de gelegenheid uitleg kwam geven over het 'Amber-alert', dat de basis vormde voor Child Alert.