Op de eerste Europese Dag voor Onafhankelijk Leven vragen mensen met een beperking een stopzetting van de besparingen op hun diensten. Die besparingen hebben geleid tot verborgen sociale drama's, klonk het maandag bij de verschillende verenigingen, uit heel Europa, die tot de actie opgeroepen hadden.

Ze herinneren eraan dat een vijfde van de mensen met beperkingen risico loopt in de armoede te belanden, tegenover 15 procent voor zij zonder beperkingen. De organisaties wijzen op de plicht van Europa om niet alleen een socio-economisch beleid op te leggen aan de lidstaten, maar ook een sociaal beleid.

'Vanuit heel Europa krijgen we alarmerende getuigenissen van slachtoffers van de besparingen', zegt Peter Lambreghts, zelf een persoon met een beperking en bestuurslid van Enil, het European Network on Independent Living. 'In Vlaanderen is de impact van de crisis nog relatief beperkt gebleven, en verschillende andere studies wijzen er ook op dat ons land de crisis nog goed is doorgekomen. Elders, en niet alleen in de Zuid-Europese landen, is de situatie echter problematischer. Zo staat in Nederland het persoonsgebonden budget, waar 120.000 mensen hun leven rond geregeld hadden, nog altijd ter discussie. Voor hen, en vele anderen, zijn vele dagelijkse behoeften lang niet zo vanzelfsprekend!'

Het VN-Verdrag over de rechten van personen met een beperking (UNCRPD) garandeert de steun voor die mensen. De EU ondertekende dat nog voor de lidstaten, en Lambreghts vraagt dat er na de woorden van Europa nu ook actie ondernomen wordt. 'Onze rechten worden nu bedreigd, ondermijnd en ontkend. Jammer genoeg denken veel regeringen dat onze mensen een makkelijk doelwit zijn om te besparen.'

Maandagmiddag hielden een zeventigtal mensen met een beperking uit België en Nederland een mars in de Europese wijk. 'Een vertegenwoordiger van Barroso heeft naar onze eisen geluisterd', zegt Lambreghts.