Boko Haram: 'ontvoerde meisjes als slaven verkocht'
Foto: REUTERS
De islamitische organisatie Boko Haram heeft de ontvoering opgeëist van 276 schoolmeisjes tussen 15 en 18 jaar oud. Dat meldt het Franse persbureau Agence France Presse (AFP) na het ontvangen van een videoboodschap van de leider van Boko Haram. In de boodschap, die 57 minuten duurt, claimt de leider Abubakar Shekau dat de meisjes door zijn beweging zijn ontvoerd. 'Ik heb jullie meisjes ontvoerd en ga ze in naam van Allah verkopen op de markt,' aldus Shekau die zegt dat de meisjes worden behandeld als 'slaven' en verkocht om hen uit te huwelijken.

Boko Haram gold gelijk als de belangrijkste verdachte, daar de actie volgde op een reeks gewelddadigheden in het land waarbij de beweging ook betrokken was. De islamitische rebellen vechten voor een eigen staat in het noorden van Nigeria. Leider Shekau kondigde aan dat zijn groep snel tot nieuwe aanvallen zal overgaan. Sinds 2009 heeft Boko Haram al meer dan 6.000 mensen gedood.

Westers onderwijs

De schoolmeisjes werden in de nacht van 14 april door de gewapende rebellen van Boko Haram ontvoerd uit hun internaat in Chibok, in het noordoosten van Nigeria.

Mannen verkleed als soldaten dwongen hen onder bedreiging van vuurwapens in vrachtwagens te stappen, zogezegd voor hun veiligheid. Bij die actie kwamen een politieagent en een soldaat om. Van de 276 meisjes wisten er uiteindelijk 53 te vluchten. De 223 andere ontvoerde meisjes zouden ondertussen zijn overgebracht naar buurlanden Tsjaad en Kameroen. Daar zouden ze te koop worden aangeboden voor 12 dollar per persoon.

Over het motief is Shekau volgens het Franse persbureau duidelijk. 'Jullie meisjes zijn ontvoerd omdat het op westerse leest geschoeide onderwijs moet stoppen. De meisjes moeten niet langer naar school gaan maar trouwen.'

Activiste opgepakt

De grootschalige ontvoering heeft tot veel opschudding en protesten geleid in Nigeria. De leidster van die betogingen, Naomi Mutah Nyadar, is vandaag door de politie gearresteerd op last van de vrouw van de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

Nyadar wordt ervan beschuldigd dat zij ten onrechte claimt de moeder te zijn van één van de ontvoerde meisjes.Maar volgens een mede-actievoerster worden in algemene zin 'de dochters van Nigeria' bedoeld als de protesterende vrouwen het hebben over 'onze dochters'.

De arrestatie van Nyadar volgde na een ontmoeting tussen activisten en Patience Jonathan, de vrouw van president Goodluck Jonathan. Zij zou de verhalen van de activisten in twijfel trekken en menen dat de ontvoering nooit heeft plaatsgevonden. De activisten zouden haar man een slechte naam bezorgen.

Kritiek

De regering is volledig machteloos tegen de extremisten, die in het noorden van Nigeria een theocratie naar islamitisch recht willen oprichten en steeds weer bloedige aanslagen plegen.

President Goodluck Jonathan had zondag pas in een televisietoespraak toegegeven, dat zijn strijdkrachten ondanks een wekenlange zoektocht nog geen spoor van de schoolmeisjes hebben gevonden. Woedende ouders protesteren al dagen en eisen dat de overheid meer doet om hun kinderen terug te vinden.