Einde aan verscherpt Europees toezicht
Foto: charterworld
De Europese Commissie verwacht dat ons begrotingstekort de komende jaren onder de 3 procent zal blijven. De excessive debt procedure, het verscherpte Europese toezicht voor landen met een te groot overheidstekort, wordt daarom binnenkort opgeheven. In de groeivooruitzichten die Europa vandaag voorstelt komt België dit jaar uit op een groei van 1,4 procent, volgend jaar wordt dat 1,6 procent.

Europa eist dat de lidstaten hun tekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product houden. Wie dat niet doet, wordt extra in de gaten gehouden en hangen boetes boven het hoofd. België zit sinds 2009 in de excessive debt procedure, maar daar komt nu een einde aan.

De beslissing moet officieel nog genomen worden, normaal gebeurt dat begin juni. 'Maar de cijfers spreken voor zich', zegt een bron bij de Europese Commissie. Ook op het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wordt bevestigd 'dat het goed zit'. 'We zitten duurzaam onder het tekort van 3 procent, die beslissing zit er dus aan te komen', aldus Geens' woordvoerster. 'We mogen van het strafbankje.'

In 2013 sloot ons land af met een tekort van 2,7 procent. Bij ongewijzigd beleid zou het tekort dit jaar uitkomen op 2,6 procent en 2,8 procent in 2015. Het tekort zou dus opnieuw licht groeien in dit scenario van ongewijzigd beleid. Er komt namelijk een einde aan enkele eenmalige maatregelen, luidt het. De verlaging van de btw op elektriciteit en lagere sociale bijdragen, in combinatie met hogere uitgaven in de sociale zekerheid doen de rest.