'Vliegtuigramp boven Brussels Airport vermeden' volgens buurtbewoners
Een Boeing 747-400. Foto: reuters
Een vrachtvliegtuig heeft zondagavond bijna een ramp veroorzaakt op Brussels Airport, toen het bij het opstijgen van startbaan 19 op 200 meter hoogte in de richting van Sterrebeek, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Sint-Pieters-Woluwe dreigde mis te gaan. Dat heeft de vereniging van buurtbewoners 'Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder' (BUTV) maandag bekendgemaakt. Belgocontrol stelt in een reactie op de klacht van buurtbewoners dat de vlucht van de Boeing 747-400 op geen enkel moment de veiligheid van het beheer van het luchtverkeer in het gedrang heeft gebracht.

Het vrachtvliegtuig, een Boeing 747-400 van de Turkse maatschappij My Cargo Magma Airlines, steeg op om 23.55 uur en vloog boven de woningen van Sterrebeek en Wezembeek-Oppem. Volgens de BUTV 'vloog het vliegtuig buiten zijn luchtcorridor en slaagde het er niet in om hoogte te maken. Dit alles ging gepaard met een onbeschrijflijk en afgrijselijk lawaai.'

Het Turkse toestel is opgestegen van startbaan 19 (tot voor kort heette die 20). Dat is op dat tijdstip, in de nacht van zondag op maandag, de preferentiële baan. Het toestel had normaal zondag al om 18 uur moeten opstijgen maar had vertraging opgelopen.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) vraagt het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart om een onderzoek in te stellen naar het incident. Hij wil dat de vluchtplannen worden gecontroleerd. Belgocontrol liet weten dat het alle informatie aan het Directoraat-Generaal zal overmaken.

De BUTV betreurt het gebrek aan respect van Belgocontrol voor de luchtvaartprocedures en 'verwondert zich erover dat er steeds vaker 's nachts vliegtuigen opstijgen die niet mogen vertrekken op die nachtelijke tijdstippen en die buiten de toegestane trajecten vliegen'. De vereniging eist sancties en wil dat er een onderzoek komt naar de beweegredenen van Belgocontrol om de regelgeving rond Brussels Airport niet te respecteren. De burgemeester van Wezembeek-Oppem en bestuurder van de vereniging BUTV Frédéric Petit heeft een klacht ingediend tegen de betrokken luchtvaartmaatschappij en tegen Belgocontrol wegens het niet respecteren van de luchtvaartregels en het in gevaar brengen van personen.

'De B747 is van baan 19 opgestegen conform het van kracht zijnde banengebruikplan voor de nacht van zondag op maandag: alle vluchten stijgen op van baan 19, behalve indien de piloot vraagt om van een andere baan gebruik te maken (bijvoorbeeld als de vracht van het toestel of de weersomstandigheden het gebruik van een langere baan vereisen)', stelt Belgocontrol. 'De vlucht heeft op geen enkel moment de veiligheid van het beheer van het luchtverkeer in het gedrang gebracht.'

Belgocontrol voegt er nog aan toe dat ze geen bevoegdheid heeft en over geen rechtsmiddel beschikt 'om een toestel het opstijgen te weigeren voor redenen anders dan deze die verband houden met de veiligheid van de luchtvaartnavigatie'.