Op de correctionele rechtbank van Tongeren heeft maandag een 25-jarige man uit Maasmechelen zich moeten verantwoorden voor het verblinden van een piloot met een laserpen. Het was de eerste keer dat iemand voor dergelijke feiten terechtstond. Het openbaar ministerie vorderde een werkstraf van 45 uur.

De feiten dateren van 24 september 2013 toen de jongeman in het bijzijn van een paar vrienden met zijn laserpen een voorbijvliegende helikopter bescheen. De beklaagde wist echter niet dat er tijdens zijn daad net een grootschalige politieactie aan de gang was. Die actie was het gevolg van een officiële klacht van Defensie over het toenemende aantal laseraanvallen op piloten.

De dader kon vrij snel gelokaliseerd worden en bekende onmiddellijk de feiten. Maandag moest hij zich voor de correctionele rechter verantwoorden voor zijn daden. Zijn advocaat wees op het feit dat hij er zich niet van bewust was dat zijn daad verregaande gevolgen kon hebben en dat er dus geen sprake kan zijn van opzettelijke storing van het vliegverkeer. Hij vroeg dan ook om de vrijspraak. Ook de federale procureur opteerde voor een milde straf en vorderde een werkstraf van 45 uur.

Heel deze zaak heeft een positief effect gehad op het aantal laseraanvallen. In de laatste zeven maanden waren er amper twee incidenten, terwijl dat er in de voorgaande jaren maar liefst 36 waren.

Het vonnis volgt op 2 juni.