Bijna 90 procent van negen- tot twaalfjarigen gebruikte nog nooit het openbaar vervoer
Foto: Belga
Zesentachtig procent van de Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft nog nooit het openbaar vervoer gebruikt. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet.

Het online onderzoek bij ruim 400 kinderen peilde naar hoe kinderen zich verplaatsen in het verkeer en hoe veilig ze zich daarbij voelen. De reden waarom het openbaar vervoer niet populair is, is de gebrekkige beschikbaarheid en het gebrek aan kennis bij kinderen waar ze juist moeten afstappen.
Koning auto regeert bij de kinderen. Voor 82 procent is de wagen het meest gebruikte transportmiddel. Op twee staat de fiets, met een percentage van 60 procent fietsende kinderen. Opvallend echter: de helft van de kinderen ziet de fiets als een onveilig transportmiddel, al nemen de kinderen het zelf wel niet zo nauw met het nemen van veiligheidsmaatregelen. Amper de helft draagt (soms of altijd) een fietshelm. Slechts een derde draagt altijd fluorescerend materiaal. Kinderen vinden een fietshelm en fluorescerend materiaal veelal niet cool.
Het BIVV zal bij de volgende Vlaamse minister van Mobiliteit ervoor pleiten om het dragen van de fietshelm verplicht te maken voor kinderen. Een leeftijdsgrens is nog voer voor discussie. 'In 2012 waren er in de leeftijdsgroep tussen 9 en 12 1.383 letselongevallen in België. Die gebeurden voornamelijk met de fiets', motiveert Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder bij het BIVV.
Karrewiet wijdt deze week elke dag een extra lange reportage aan verkeersveiligheid en de resultaten van de enquête.