Opnieuw legerhelikopter neergeschoten in Slavjansk
Een pro-Russische gewapende activist houdt de wacht bij een controlepunt nabij Slavjansk. Foto: AFP
Nabij de oostelijke Oekraïense stad Slavjansk woeden sinds maandagmorgen hevige gevechten. Volgens de Oekraïense interimminister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zijn daarbij vier Oekraïense militairen gedood. Er zou ondertussen ook opnieuw een legerhelikopter neergehaald zijn.

De Oekraïense helikopter, type MI-24, werd volgens het ministerie van Defensie vlakbij Slavjansk beschoten met een zwaar machinegeweer. Het stortte daarop neer in een rivier.

De bemanning van de helikopter overleefde de crash en werd geëvacueerd naar een nabij gelegen legerkamp. Over de gezondheidstoestand van de bemanningsleden werd niets gezegd.

Eerder schoten de separatisten in het oosten al drie andere helikopters van het Oekraïense leger neer. Daarbij verloor zeker een piloot het leven.

Vier soldaten gedood bij gevechten

Eerder vandaag zijn bij gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische milities volgens minister van Binnenlandse Zaken Avakov vier leden van de militaire politie gedood. Bij de separatisten wordt gewag gemaakt van 20 slachtoffers, maar dat cijfer werd niet officieel bevestigd.

Volgens woordvoerder Aleksandr Maltsev van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zijn er nabij de plaats Semenovka op de autoweg tussen Slavjansk en Donetsk gevechten tussen speciale Oekraïense troepen en 'volksmilities'. Vier Oekraïense pantserwagens openden het vuur op checkpoints.

'800 gewapende separatisten op stellingen in Slavjansk'

In Slavjansk, een bastion van de pro-Russische separatisten, 'dwingt men ons oorlog te voeren, tegen ons grondgebied', zei Avakov. 'Mijn missie is de terroristen (zoals de anti-regeringskrachten door Kiev worden bestempeld, nvdr) te elimineren.'

'De enige tactiek is beetje voor beetje naar het centrum (van de stad) op te schuiven', aldus de interimminister. 'Er is geen militaire oplossing, ze moet politiek zijn.'

Nog volgens Avakov bevolkten zowat 800 gewapende separatisten stellingen in Slavjansk. Ze "zetten zware wapens in, schieten met wapens van groot kaliber, gebruiken granaatwerpers en soortgelijke technieken". Niettemin hebben de regeringstroepen de controle over de televisietoren van de stad heroverd.

'Onze tegenstanders zijn goed getraind en goed uitgerust', zei eveneens ter plaatse het hoofd van de Nationale Garde, Stepan Poltorak. 'Wij hebben ze in het centrum samengedreven. De wegen (in de gevechtszone) zijn gesloten, wij laten geen burgers door'. 'Zij (de tegenstanders) doen er alles aan om ons te dwingen zware wapens te gebruiken, maar wij doet dit niet om de burgerbevolking te sparen', klonk het.