Sloveense premier stapt op
Foto: EPA
Zoals zij zaterdag heeft aangekondigd, heeft de Sloveense premier Alenka Bratusek maandag haar ontslag ingediend, wat de weg vrijmaakt voor vervroegde verkiezingen, mogelijk nog voor de zomer.

'We zijn ermee akkoord dat het het beste voor Slovenië is om zo vroeg mogelijk vervroegde verkiezingen te houden', zei Bratusek zaterdag.
Zij schreef maandag haar ontslagbrief aan parlementsvoorzitter Janko Veber.
De Sloveense premier deed haar aankondiging zaterdag na overleg met de andere partijen in haar centrumlinkse regeringscoalitie in Kranj. 'Indien iedereen denkt wat hij zegt, zullen wij voor de zomer verkiezingen hebben', klonk het maandag op haar Facebookpagina.
Vorige week verloor Bratusek de leiding over haar partij 'Positief Slovenië' (Pozitivna Slovenija, PS) aan Zoran Jankovic, de stichter van de partij en de burgemeester van hoofdstad Ljubljana.
De 44-jarige Bratusek kwam in maart 2013 aan de macht na de val van de regering van de conservatieve Janez Jansa, na beschuldigingen van corruptie. Zoran Jankovic, die op zijn beurt beschuldigd werd van fiscale fraude en corruptie, trok zich terug aan het hoofd van de partij, maar bleef aan als burgemeester van Ljubljana.