SP.A: ‘Overkapping opnemen in volgende regeerakkoord’
Foto: BELGA

Het overkappen van de Antwerpse ring moet opgenomen worden in het volgende Vlaamse regeerakkoord, maar is geen alternatief voor een bijkomende Scheldekruising. Dat zegt de Antwerpse sp.a maandag in een persbericht.

Volgens lokaal sp.a-voorzitter Yasmine Kherbache is een overkapping dankzij haar partij nu realiseerbaar en zou het Meccanotracé niet meer overkappingsmogelijkheden omvatten dan de geplande Oosterweelverbinding.

Vlaams parlementslid Bart Martens springt zijn voorzitter in de mededeling bij en stelt dat verdere studies naar de overkappingsmogelijkheden, zoals verschillende andere partijen de voorbije dagen voorstelden, overbodig zijn. “Die zijn namelijk al uitgevoerd, op vraag van voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens én in het kader van het plan-MER voor de nieuwe Scheldekruising”, zegt hij.

Martens blijft er intussen bij dat het “manifeste onzin” is dat een overkapping niet combineerbaar zou zijn met het Oosterweeltracé. “Volgens de Europese tunnelrichtlijn zal je op geregelde afstanden wel een opening moeten laten in de overkapping. Maar dat geldt voor alle tracés”, meent hij.

Kherbache vindt verder dat sp.a de partij was die een overkapping nu “dichterbij dan ooit” brengt. “Wij hebben ervoor gezorgd dat er geen sprake meer is van de Lange Wapper, wij hebben ervoor gezorgd dat de twee resterende viaducten worden afgebroken en wij hebben de overkapping al lang laten bestuderen”, zegt ze. Die overkapping moet er echter voor sp.a komen in combinatie met een nieuwe Scheldekruising. “Het is niet of mobiliteit of gezondheid, het is én mobiliteit én gezondheid”, besluit Kherbache.