VN legt Vaticaan op rooster over kindermisbruik
Aartsbisschop Silvano M. Tomasi. Foto: AP

Een VN-commissie tegen foltering heeft het Vaticaan tijdens een hoorzitting vragen gesteld over kindermisbruik in de kerk.

Tijdens de zitting in Genève werd nagegaan of het Vaticaan het VN-verdrag tegen foltering respecteert. De commissie stelde onder meer vragen over beleidsbeslissingen en het juridisch onderscheid tussen de Heilige Stoel en Vaticaanstad.

Het Vaticaan, dat dinsdag de vragen formeel zal beantwoorden, zei dat de kerk vastbesloten is om kinderen te beschermen en dat de kerk al maatregelen heeft genomen om kindermisbruik aan te pakken.

Silvano Tomasi, die het Vaticaan vertegenwoordigt, benadrukte dat het Vaticaan enkel verantwoording kan afleggen voor feiten die op het grondgebied van het Vaticaan zelf zijn gebeurd. Geestelijken die in naam van de katholieke kerk in een ander land werken, vallen buiten de jurisdictie van de Heilige Stoel, zo luidt het.

De VN-commissie maakt op 23 mei zijn conclusies bekend. In februari beschuldigde een VN-commissie voor kinderrechten het Vaticaan ervan dat het systematisch misbruik heeft genegeerd en seksuele misdrijven probeert de verdoezelen. Het Vaticaan noemde dat rapport oneerlijk en ideologisch geïnspireerd.