Selby klopt O'Sullivan in WK-finale na straffe comeback
Selby Foto: Belga
Mark Selby is de nieuwe wereldkampioen snooker. De Brit versloeg in een zinderende finale in The Crucible titelverdediger en vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan met 18-14. Het is de eerste keer dat O'Sullivan een WK-finale verliest. Voor de 30-jarige Selby is het de eerste wereldtitel.

O’Sullivan leek gisteren in The Crucible op weg om zijn zesde wereldtitel snooker binnen te halen, maar dat was buiten zijn taaie tegenstander Mark Selby gerekend. Selby maakte optimaal gebruik van enkele kleine foutjes van O’Sullivan en boog een 10-7-achterstand om in een 11-10-voorsprong. Titelverdediger O’Sullivan herpakte zich in het 22ste frame. Hij maakte gelijk dankzij een break van 50, al liet Selby ook enkele kansen liggen om het af te maken. In frame 23 was het dan weer O’Sullivan die pijnlijk in de fout ging. ‘The Rocket’ miste onbegrijpelijk de voorlaatste cruciale roze bal. Selby nam het geschenk dankbaar aan en schreef het langste frame  - 50 minuten - op zijn naam: 12-11. 

De pauze deed O'Sullivan zichtbaar deugd. Meteen na de onderbreking gaf hij Selby een 100-0 om de oren in amper 8 minuten. Wie dacht dat 'The Rocket' definitief opgestegen was kwam bedrogen uit. Selby nam de match resoluut in handen en liep uit tot 15-12. O'Sullivan kwam nog terug tot 15-14, maar toen was het over en uit voor de vijfvoudige wereldkampioen. In frame 32 nam O'Sullivan een 56-0 voorsprong, maar Selby toonde nog maar eens dat hij de beste wedstrijdspeler is in het snookercircuit. Selby hield de zenuwen het best onder controle en won verdiend met 18-14. 

'Selby was gewoon de beste speler dit toernooi', reageerde O'Sullivan achteraf als een echte gentleman. 'Hij bracht me in de finale flink in de problemen. Op het einde was ik helemaal murw en bleek hij te sterk. De zwarte bal die ik miste bij 10-5 bleek cruciaal.'