Gentse burgemeester kritisch over zeven uur stilstand
Foto: BELGA

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a), die tussen 9.25 en 16.30 uur in de file stond door het zware ongeval in Groot-Bijgaarden, vraagt zich af waarom er niet vroeger één rijstrook kon vrijgemaakt worden. Hij ervoer als gestrande weggebruiker dat de communicatie ontbrak of zeer gebrekkig liep.

Termont vertrok maandag om 08.45 uur uit Gent, omdat hij om 10.00 uur op de algemene vergadering van Publilec verwacht werd. Zijn wagens strandde iets voor 09.30 uur op de E40 ter hoogte van Groot-Bijgaarden, vlak voor de plaats van het ongeval.

“Ik beschik weliswaar over een prioritair voertuig, met zwaailicht en sirene, maar dat is enkel bedoeld om in noodgevallen te gebruiken”, verduidelijkt Termont. “Dit was voor mij geen noodgeval als burgemeester, dus zat er niets anders op dan te wachten zoals iedereen.” Dat wachten duurde uiteindelijk bijna zeven uur, waardoor Termont uur na uur zijn afspraken annuleerde.

“Ik vraag me af waarom het bijna zeven uur moest duren vooraleer er één rijstrook kon vrijgemaakt worden”, merkt hij op. “Waarom kon er bijvoorbeeld niet een stuk middenberm opengebroken worden om wagens terug te laten keren of waarom konden wagens niet vroeger omgeleid worden over het parkeerterrein van Groot-Bijgaarden? Bovendien stonden alle hulpdiensten urenlang op de derde rijstrook.” Ook het afrijden via Ternat bleek geen ideale oplossing. “Alles draaide in het honderd toen de vrachtwagens draaiden.”

Termont stelt zich openlijk vragen bij de coördinatie en de communicatie. “Het duurde zeker vier uur vooraleer we een agent zagen en ook die wist van niets. We kregen allerlei verwarrende informatie en de mensen fantaseerden vanalles. Ik vraag mij af wie de coördinatie deed en op welke manier. Maar al bij al was het wachten veel minder erg dan het feit dat er slachtoffers vielen.”