Debat kandidaat-voorzitters Europese Commissie wordt uitgezonden in 25 landen
Martin Schulz en Guy Verhofstadt Foto: EPA

Een vijftigtal media uit 25 landen zal het debat van de vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie uitzenden via televisie, radio of internet. Dat heeft de organiserende European Broadcasting Union maandag meegedeeld. Het debat vindt op donderdag 15 mei om 21.00 uur plaats in het Europees Parlement in Brussel.

In het halfrond kruisen de christendemocraat Jean-Claude Juncker, de sociaaldemocraat Martin Schulz, de liberaal Guy Verhofstadt, de groene Ska Keller en de uiterst linkse Alexis Tsipras anderhalf uur lang de verbale degens. Het debat, dat onder meer over de economie, milieu en sociale aangelegenheden en grote buitenlandse dossiers zal gaan, wordt gemodereerd door directrice Monica Maggioni van Rai News 24.

Op 28 april debatteerden de kandidaten weliswaar al een keer aan de universiteit van Maastricht, maar toen gaf Tsipras verstek. Hij verkoos niet deel te nemen omdat er enkel Engels gesproken kon worden. De Griek ontbreekt ook op het debat dat eind deze week, op 9 mei, plaatsvindt in Firenze.

Op 15 mei kunnen de kandidaten zich uitspreken in een taal naar keuze. “Idealiter zou het makkelijker zijn indien het debat in één taal zou plaatsvinden. De vier andere kandidaten zouden Engels spreken, maar mijnheer Tsipras zal kunnen tussenkomen in het Grieks indien hij dat wenst”, zo verluidt bij Mike Mullane, die bij de EBU verantwoordelijk is voor het debat.

Een dertigtal televisiezenders in achttien landen zullen het debat op de buis brengen. Andere zenders kunnen eventueel nog aan de lijst toegevoegd worden. In een tiental landen wordt het verbale steekspel over de toekomst van Europa gestreamd en in vier landen wordt het debat uitgezonden op de radio.

In België zendt Canvas het optreden van de Europese topkandidaten uit, in het Franstalige landsgedeelte moet de kijker inschakelen op La Trois (RTBF). In Frankrijk bestaat overigens wat ongenoegen onder politici en commentatoren omdat het debat niet wordt uitgezonden op één van de algemene zenders van de groep France Télévisions. Ook het Duitse ARD, de Italiaanse RAI en de Britse BBC verwijzen de kijker naar hun parlementaire kanaal.

Mullane stoort zich niet aan de beperkte visibiliteit op grote algemene zenders. “We leven in een post-internettijdperk, met een veelvoud aan beschikbare kanalen. De vraag is niet zozeer welke zenders het debat zullen uitzenden als wel welke mogelijkheden de burgers krijgen om het debat te volgen”, zo verwijst hij naar de streaming op internet. Surfers kunnen overigens tussenkomen in het debat via de hashtag #tellEUROPE.