Nederlands gezelschap ontvoerd in Nigerdelta
Archiefbeeld van Nigeriaanse militanten in de Nigerdelta Foto: EPA

Gewapende mannen hebben in Nigeria zeker twee Nederlanders (Erhard Leffers, Marianne Vos) en een in Nederland wonende Nigeriaanse activist (Sunny Ofehe) ontvoerd. Dat gebeurde zondagmiddag in Letugbene in de onrustige Nigerdelta in het zuiden van het land.

Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS is er nog een derde Nederlander ontvoerd, Jandries Groenendijk. Het is nog niet duidelijk wie er achter de ontvoering zitten en wat hun bedoeling is. Tijdens de kidnapping zou zijn geschoten met kalasjnikovs.

Ofehe, Leffers en Vos waren volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Jandries Groenendijk is een documentairemaker.

Ofehe voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied.

Het gezelschap werd gepakt kort na een bezoek aan de traditionele leider koning Joel Ibane. Op het moment dat ze met hun bootje wilden wegvaren, kwamen gewapende mannen tevoorschijn. In een flits was alles voorbij, vertelt een Nigeriaanse journalist die met de Nederlanders optrok. ‘Ik zat op de boot met de drie Nederlanders en twee Nigerianen toen de kapers kwamen in Letugbene en iedereen opdracht gaven met het gezicht naar de bodem van de boot te gaan liggen. Ze namen al onze bezittingen af waaronder mobieltjes, camera’s en iPads. Ik hoorde ze zeggen: neem de blanken mee.’

Het gebeurt vaker dat gewapende groepen in de Nigerdelta buitenlanders ontvoeren. Ook Nederlanders zijn daarvan al eerder het slachtoffer geweest. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt daar dan ook al jaren voor.

De oliewinning in de Nigerdelta gaat al decennia gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Nigerdelta. Bewoners vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en dat hun leefomgeving wordt vernietigd. Ook worden geregeld pijpleidingen gesaboteerd en worden westerlingen ontvoerd voor losgeld.