22 migranten verdronken nabij Grieks eiland
22 migranten stierven maandag terwijl ze de oversteek maakten naar het Griekse eiland Samos Foto: AP

22 migranten zijn verdronken en zeker tien mensen zijn nog vermist nadat hun boten maandag kapseisden nabij het Griekse eiland Samos. Dat meldt de Griekse kustwacht.

Twee boten, een jacht en een reddingsboot met daarin 68 migranten zijn gekapseisd op zo’n vier zeemijl van de kust van Samos. Volgens de autoriteiten zijn er 36 mensen gered en zijn de lichamen van 12 vrouwen, zes mannen en vier kinderen gevonden. ‘De meesten zijn verdronken terwijl ze vast zaten in een van de boten’, zegt een werknemer van de Griekse kustwacht.

Dit is het tweede incident in minder dan twee maanden tijd. In maart verdronken nog zeven migranten nabij het Griekse eiland Lesbos. Duizenden migranten uit Afrika en het Midden-Oosten proberen de Middellandse Zee over te steken naar het Europese vasteland, vaak via eilanden voor de kust.

De nationaliteit van de verdronken migranten is nog niet gekend. Helikopters, boten van de kustwacht, een schip van de marine en een cruiseschip zijn nog op zoek naar de vermisten. Griekenland, dat momenteel het voorzitterschap van de EU uitoefent, maakte van de strijd tegen illegale immigratie een topprioriteit. Samen met Malta en Italië, de ‘poortwachters’ van de EU, legt Griekenland druk op de Europese lidstaten om de opvang van de migranten te ondersteunen.