Jong bloed verjongt oude muizen
De hersenbloedvaten van oude muizen werden verjongd.Links de bloedvaten van een jonge muis, in het midden die van een oude muis, en rechts die van een oude muis die bloed van een jonge muis heeft gekregen. Foto: AP

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze bepaalde verouderingsprocessen bij muizen kunnen bestrijden en zelfs omkeren.

Het injecteren van bloed van jonge muizen bij oudere knaagdieren verbeterde de prestaties van de oudere spieren en hersenen, zo blijkt uit verschillende studies.

Muizen van 18 maanden kregen plasma ingespoten van muizen van drie maanden. De behandelde muizen presteerden in geheugentests beter dan hun oudere soortgenoten die geen behandeling hadden gekregen, zo staat in Nature Medicine .

‘Er zijn factoren in het bloed van jonge muizen die het brein van een oude muis kan meer kan doen functioneren zoals een jong exemplaar’, zegt Tony Wyss-Coray van de Stanford School of Medicine.

Het is volgens hem nog onduidelijk of hetzelfde voor mensen geldt. Wetenschappers van de universiteit van Stanford plannen tests op mensen in de hoop een nieuwe behandeling voor dementie te ontwikkelen.

Twee andere studies tonen aan dat een stof in het bloed ook een positief effect heeft op hersencellen bij muizen. Dezelfde stof verbeterde ook de spierkracht bij oude muizen, ontdekten de onderzoekers.