Kruim van biotechnologische sector verzamelt in Gent
Foto: FVV

In het Gentse ICC verzamelen donderdag 1.100 biotechspecialisten voor de tiende editie van Knowledge for Growth, het grootste regionale congres voor levenswetenschappen en biotechnologie in Europa. Dat meldt FlandersBio vzw.

Op het congres stellen meer dan 130 bedrijven zich voor, naast een reeks topfiguren uit grote bedrijven, onderzoeksinstellingen en mecenaat die lezingen geven.

Onder de bedrijven die FlandersBio in de schijnwerpers plaatst, zitten verschillende Vlaamse hightechbedrijven die medisch onderzoek ondersteunen. Zo ontwikkelde het Turnhoutse Peira een slim meettoestel dat op een futuristische haardroger lijkt, maar heel nauwkeurig kankergezwelletjes bij proefdieren meet.

Applied Maths uit Sint-Martens-Latem leverde software om ziekteverwekkers in voedsel op te sporen door volledige genoomsequenties van bacteriën uit menselijke stalen te analyseren. Novosanis, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde dan weer een nieuw hulpmiddel dat pijnloze injecties in de huid toelaat. Xedev uit Zelzate neemt een installatie in gebruik die medicijnen omkapselt die beter oplosbaar zijn, zorgen voor een gecontroleerde vrijgave en smaakverbergend werken.

Medisch onderzoek getest op mensen

Verder is er ook veel interesse in medisch onderzoek dat steeds meer het stadium bereikt dat het op mensen getest mag worden. Het Gentse Ablynx start een studie waarbij gezonde vrijwilligers een onderhuidse toediening krijgen voor de behandeling van ontstekingsziektes.

ActoGeniX uit Zwijnaarde experimenteert dan weer met een geneesmiddel tegen de ziekte van Crohn, waarvoor het trouwens recentelijk van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een toelating kreeg. Ook kennen bedrijven die klinische studies in goede banen leiden en gespecialiseerd personeel aanleveren een sterke groei.

Tot slot maken Belgen aan het hoofd van Amerikaanse biotechbedrijven gebruik van de snelle groeimogelijkheden die bedrijven in de VS kennen, zoals onder meer RXI Pharmaceuticals (oogziekten), reMYND (diabetes) en iTEOS Therapeutics (kankeronderzoek).

Sector goed voor 15.000 directe en 50.000 indirecte jobs

De cluster van Vlaamse bedrijven actief in de levenswetenschappen telt 255 bedrijven en organisaties. De sector is goed voor 15.000 directe en meer dan 50.000 indirecte jobs.

Het succes van de cluster is volgens FlandersBio gebaseerd op een wereldbefaamde onderzoeksbasis bij strategische onderzoeksinstellingen zoals het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en Imec en bij een aantal andere academische partners en consortia zoals het CMI (Centrum voor Medische Innovatie). Daarnaast is er een groeiende interesse van de overheid en van institutionele en private investeerders om de sector financieel te ondersteunen.

‘Het verder uitbouwen van een internationaal investeringsplatform voor onze bedrijven en het verder ontwikkelen van een groeiende pool van talenten, klaar om een rol te spelen in de industrie, zijn dan ook twee van de belangrijke doelstellingen van FlandersBio voor de komende jaren’, zegt Henk Joos, algemeen directeur van FlandersBio.