1.800 euro boetes en vijf speeldagen schorsing na Standard-Zulte Waregem
Sven Kums kreeg een schorsingsvoorstel van drie speeldagen en mag dus bij wijze van spreken nu al op vakantie vertrekken... Foto: Photonews
Het Bondsparket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandagmiddag de schorsingsvoorstellen bekendgemaakt voor alle actoren die in de wedstrijd Standard-Zulte Waregem (afgelopen vrijdag, 4-1 eindstand) bestraft werden door scheidsrechter Alexandre Boucaut. Van Damme (Standard), Sylla en Kums (Zulte Waregem) vechten hun schorsing aan.

Play-off 1, 2A/B en eindronde Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Standard-Zulte Waregem was een wedstrijd met heel wat tumult. In totaal werden er drie strafschoppen uitgedeeld, samen met vier rode kaarten (drie voor Zulte Waregem, een voor Standard). Ook moest Waregemtrainer Francky Dury naar de tribune. Het Bondsparket wist dus wat gedaan op maandagochtend.

Francky Dury ging volgens scheidsrechter Alexandre Boucaut te fel te keer na een aantal beslissingen, en werd daarom in minuut 71 door de ref naar de tribunes gestuurd. Het Bondsparket toont evenwel clementie voor de trainer van Essevee en neemt genoegen met een geldboete van 400 euro. In de volgende partij van de West-Vlamingen, thuis tegen Lokeren op 10 mei, zit Dury dus gewoon op de bank.

Zulte Waregemdoelman Sammy Bossut werd dan weer door Boucaut uitgesloten omdat hij Standardspits Igor De Camargo foutief afstopte bij een één-op-één situatie. Het gevolg was een strafschop voor Standard, die overigens door Michy Batshuayi feilloos werd omgezet. Het Bondsparket beschouwt de uitsluiting van Bossut als voldoende, en zal hem dus niet verder vervolgen. Ook Bossut mag op 10 mei gewoon spelen tegen Lokeren.

Spits Idrissa Sylla komt er minder goed van af. De Zulte Waregemspeler raakte betrokken in een opstootje met Standardverdediger Jelle Van Damme. Beide spelers kregen een rode kaart. Voor Sylla is het gevolg een schorsingsvoorstel van één speeldag en 400 euro geldboete. Dat betekent dat hij zaterdag de wedstrijd tegen Lokeren zou missen maar de spits gaat in beroep.

Ook Jelle Van Damme hield aan het opstootje één speeldag schorsing en 400 euro geldboete over. Standard zou zijn linksachter en aanvoerder dus niet kunnen opstellen in de komende (overigens cruciale) wedstrijd tegen titelconcurrent Club Brugge, thuis op 11 mei. De Rouche gaan dan ook in beroep.

Tot slot is er het schorsingsvoorstel voor Sven Kums. De middenvelder van Zulte Waregem werd uitgesloten voor een erg late tackle op Standardspeler William Vainqueur. Hij kreeg een schorsingsvoorstel van drie speeldagen voor de kiezen, net als een geldboete van 600 euro. Als Sven Kums het voorstel van het Bondsparket aanvaardt, mist hij de laatste drie speeldagen van het seizoen, en mag hij dus bij wijze van spreken nu al op vakantie vertrekken. Zulte Waregem speelt nog tegen Lokeren (thuis op 10 mei), Anderlecht (thuis op 15 mei) en Club Brugge (uit op 18 mei). Ook hij gaat in beroep.

Na elk schorsingsvoorstel dat geweigerd wordt, wordt de speler in kwestie dinsdagmiddag beoordeeld door de Geschillencommissie Betaald Voetbal.