Ongerustheid bij Alstom-personeel in Charleroi
Foto: REUTERS

De gesprekken tussen de Franse groep Alstom, het Amerikaanse General Electric en het Duitse Siemens maken de werknemers van de twee Alstom-vestigingen in Charleroi ongerust. Dat meldt de socialistische vakbond FGTB Métal Henegouwen-Namen in een mededeling.

‘Alstom is goed voor 1.300 rechtstreekse banen in de regio. De Belgische overheid heeft er dus alle belang bij zich in de discussie te mengen om de werkgelegenheid te behouden’, zegt provinciaal secretaris Romeo Bordenga.

Volgens de laatste berichten zou Alstom een voorkeur hebben voor een verkoop van zijn energietak aan General Electric, terwijl de Franse staat een verkoop aan Siemens en de creatie van een Europese gigant meer genegen is.

Volgens Bordenga probeert Parijs terecht de werkgelegenheid op zijn grondgebied te garanderen, maar dat heeft als keerzijde ‘dat de buurlanden zoals België kwetsbaarder zullen zijn’. De Belgische staat mag dan ook niet langer aan de zijlijn blijven staan, klinkt het.

Ondertussen lanceerde General Electric maandag een bod ter waarde van circa 281 miljoen euro op de aandelen van twee filialen van Alstom die in India beursgenoteerd zijn. GE stelt voor om 25 procent te kopen van Alstom T&D India en 26 procent van Alstom India. De biedingen zijn een rechtstreeks gevolg van het bod op de Franse energietak, voor 12,35 miljard euro.