De Economische Inspectie van de federale overheidsdienst (FOD) Economie heeft maandag in een persbericht zelfstandigen gewaarschuwd voor frauduleuze reclameronselaars. Deze zijn onder meer actief onder de volgende bedrijfsnamen: Publi Trends, Gele-gids.com en Best Print (voor tijdschrift De Blusser).

Deze reclameronselaars wekken meestal de indruk dat ze reclame voor zelfstandigen willen inlassen in catalogi voor goede doelen of voor gemeentelijke instellingen (bijvoorbeeld brandweer of politie), maar leveren deze dienst vervolgens niet of nauwelijks.

Slachtoffers krijgen soms gewoon een dringend te betalen factuur toegestuurd voor reclame die ze nooit hebben gevraagd. De reclameronselaars schrikken er daarbij niet voor terug om incassobureaus (onder meer Incasso Europeo) in te schakelen om betalingen af te dwingen.

De Economische Inspectie laat weten een onderzoek gestart te zijn naar de frauduleuze praktijken. Daarnaast geeft ze potentiële slachtoffers het advies om onder geen beding een contract te ondertekenen of iets te betalen. Mensen die een factuur ontvangen, betwisten die best schriftelijk, met als argument verkeerd geïnformeerd te zijn.

Meer informatie is te vinden op de website van de FOD Economie.