#DSDISCUSSIE. Moeten kinderen verplicht een fietshelm dragen?
Foto: Pol De Wilde

De helft van de kinderen vindt fietsen onveilig, maar tegelijk draagt een op de twee kinderen nooit een helm, blijkt uit een onderzoek van het BIVV en Ketnet. ‘Daarom moeten we nadenken over helmplicht voor kinderen’, zegt Karin Genoe (BIVV).

De auto is ook bij kinderen het meest gebruikte transportmiddel: 82 procent van de kinderen van 9 tot 12 jaar laat zich voeren. Op de tweede plaats komt de fiets, met 60 procent. 37 procent van de kinderen gaat te voet.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, lieten uitvoeren. 400 Nederlandstalige kinderen van 9 tot en met 12 jaar werden bevraagd.

Wat opvalt: de helft van de bevraagde kinderen vindt de fiets een onveilig vervoersmiddel. Maar toch nemen ze weinig veiligheidsmaatregelen, want ook nog eens de helft draagt nooit een fietshelm.‘Die resultaten, in combinatie met de 2.011 letselongevallen van fietsende kinderen (tussen 9 en 12 jaar) die gebeurd zijn tussen 2008 en 2012, stemmen tot nadenken’, zegt Karin Genoe, woordvoerster van het BIVV. ‘Het BIVV wil nadenken over een helmplicht om kinderen te beschermen. Alleen zijn we er nog niet uit tot welke leeftijd. Want door de helmplicht laten tieners en volwassenen de fiets net links liggen.’

Moeten kinderen verplicht een fietshelm dragen? Reageer via de knop rechtsboven of via Twitter met de hashtag #dsdiscussie.