'Controleer kinderen na elke speelbeurt op teken'
de teek. Foto: RR

De teken zijn er dit jaar sneller bij dan andere jaren, en ze zijn ook groter in aantal. Dat heeft Maxime Madder, tekenspecialist van het Tropisch Instituut bevestigd op het Radio 1-programma Hautekiet. Ouders worden daarom gevraagd hun kinderen goed te beschermen.

‘Onze studie toont aan dat de teken zeer snel actief zijn geworden dit jaar’, aldus Maxime Madder. ‘Daardoor heeft men meer kans om teken tegen te komen als men de bossen of de weiden intrekt. Als we het vergelijken met de voorgaande jaren worden er ook bijna dubbel zoveel teken gevangen.’

‘Teken gaan normaal in een soort van winterslaap tijdens de winter’, legt Madden uit. ‘Maar als de temperaturen zoals dit jaar niet echt laag worden, dan kunnen die teken zich verder, en veel sneller, ontwikkelen. Daardoor worden ze ook sneller actief.’

Doordat kinderen meer in de natuur spelen, komen ze meer in aanraking met teken. Madder raadt ouders van kinderen die in de natuur gaan spelen vooral aan om hem in te spuiten met een anti-tekenspray. Die moet echter regelmatig aangebracht worden, en mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 3 jaar. Ook lange mouwen en broekspijpen helpen teken weg te houden van het lichaam.

Verder wordt aangeraden om de huid van kinderen die in ‘ruwere’ natuur gespeeld hebben - het korte gras in uw tuin zal waarschijnlijk geen teken bevatten - nadien te controleren op teken. Die zijn iets kleiner dan een milimeter groot, zien eruit als zwarte puntjes en zoeken de warmste plaatsen op het lichaam op. Bij het verwijderen moet een tekentang gebruikt worden.

Als de teek pas na enkele dagen gevonden wordt, is het belangrijk om snel naar een dokter te gaan. De meest voorkomende teek bij mensen, de schapenteek, kan bacteriën overdragen die de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat is een infectieziekte die zich richt op het zenuwweefsel, gewrichten, de huid en uitzonderlijk ook op het hart.