Europese Commissie: ‘Belgische overheidsschuld zal nog stijgen’
Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Foto: Photo News

De overheidsschuld in België zal dit jaar verder stijgen, tot 101,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Pas vanaf 2015 zal de schuld beginnen zakken. Dat staat in de ‘lenteprognoses’ van de Europese Commissie. De groeiprognose voor de Belgische economie dit jaar blijft 1,4 procent.

‘Er wordt geen verdere verbetering verwacht van de overheidsfinanciën’, schrijft de Commissie in haar lenteprognoses . Zo zou het begrotingstekort dit jaar stabiel blijven op 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Commissie verwacht voorts dat de overheidsschuld, die vorig jaar 101,5 procent van het bbp bedroeg, dit jaar nog een beetje zal stijgen. ‘Ze zal in 2015 beginnen verminderen’, klinkt het.

Groei

Wat de economische groei betreft, bevestigt de Europese Commissie de prognose van 1,4 procent die ze ook al in februari had vooropgesteld. De Commissie is daarmee optimistischer dan de Nationale Bank, die tot nu toe uitgaat van 1,1 procent groei.

In 2015 zal de Belgische economie volgens de Commissie met 1,6 procent groeien. In februari sprak ze nog van 1,7 procent. De groeimotoren zijn vooral de gezinsbestedingen en vanaf 2015 ook de bedrijfsinvesteringen. In 2013 groeide de Belgische economie met 0,2 procent.

De Europese Commissie verwacht voor de hele Europese Unie een economische groei van 1,6 procent in 2014 en van 2,0 procent in 2015. Voor de eurozone gaat het om respectievelijk 1,2 en 1,7 procent bbp-groei. Net als voor België, werd de groeiverwachting voor de hele eurozone in 2015 verlaagd.

‘Toestand verbetert’

‘Het herstel slaat aan. Tekorten zijn verkleind, het investeringsniveau veert op en, belangrijk, de toestand op arbeidsmarkt begint te verbeteren’, zegt Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in een persbericht.

Opvallend in de lenteprognoses is dat Duitsland het enige euroland is dat een begroting in evenwicht zou kunnen presenteren, voor het tweede jaar op rij. Het begrotingstekort in Frankrijk daarentegen, zou dit jaar uitkomen op 3,9 procent van het bbp. Daarmee zou het voor het zesde jaar op rij hoger gaan dan de Europese 3-procentgrens.