Tubeke krijgt toch licentie en mag in tweede klasse blijven
Raymond Langendries Foto: ISOSPORT

Tweedeklasser AFC Tubeke heeft maandag van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zijn licentie betaald voetbal voor het seizoen 2014-2015 gekregen. Daardoor blijft de club ook volgend jaar in tweede klasse actief. Voorzitter Raymond Langendries had eerder gezegd dat ‘we die licentie in beroep wel zullen halen’, en houdt zo dus woord.

De licentie was voor Tubeke, net als voor alle andere tweedeklassers, een absolute must. Zonder licentie betaald voetbal zou de club immers volgend seizoen verplicht moeten zakken naar derde klasse. ‘Gelukkig komt het niet zo ver’, zegt Theo Buelinckx, sportief manager van de club. ‘We hebben maandagochtend om 9u30 vernomen dat het BAS ons de licentie zal toekennen.’

Tubeke had de licentie in eerste instantie niet verkregen bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), omdat er nog een aantal betalingen niet in orde was. Die zijn nu wel uitgevoerd. Daarmee is er nu eindelijk duidelijkheid over de licentiehistorie in tweede klasse.

Vijf clubs waren bij het BAS in beroep gegaan: RWDM Brussels was de enige club die ongelijk kreeg. Antwerp, AFC Tubeke, Hoogstraten en Sint-Truiden behaalden hun licentie wél voor het arbitragehof.

Voor de eindstand in de Belgacom League, zoals de tweede klasse officieel heet, betekent dit dat Wezet (dat geen licentie aanvroeg) en RWDM zakken naar derde, terwijl Hoogstraten VV onverwachts nog een kans krijgt op het behoud via de eindronde met derdeklassers. Voor die eindronde wordt vandaag/maandag om 16u geloot op de voetbalbond.