‘Recordaantal gebruikte batterijen ingezameld in 2013’
Foto: pol de wilde - corelio

Met een recordaantal ingezamelde gebruikte batterijen en zaklampen in 2013 hoort België tot de absolute wereldtop voor het inzamelen van batterijen. In stuks steeg de inzameling van gebruikte draagbare batterijen in 2013 met 5 procent tegenover 2012.

Bebat vzw, in 1995 opgericht door de batterijproducenten, scoort met deze cijfers een inzamelpercentage van 52,8 procent, waarmee het tot de absolute wereldtop behoort. Dat heeft Bebat maandag in een persbericht bekendgemaakt.

De Belg zamelde vorig jaar welgeteld 2.661.922 kg gebruikte batterijen en 7.388 kg zaklampen in. De totaal ingezamelde hoeveelheid gebruikte batterijen steeg in 2013 met een half procent of 13,8 ton tegenover 2012. Dat is het beste inzamelresultaat dat Bebat ooit gerealiseerd heeft en toont, volgens Bebat, aan dat de Belg de laatste jaren ‘steeds meer en steeds beter zijn afval inzamelt en sorteert’.

115 batterijen

Onderzoek toont aan dat een Belgisch gezin gemiddeld 115 batterijen in huis heeft, waarvan er 17 leeg zijn. Een deel daarvan blijft achter in een toestel of wordt wel consequent bewaard in huis, maar wordt niet onmiddellijk teruggebracht naar een inzamelpunt.

‘Het is net die groep van consumenten die we in de toekomst willen bereiken, om ook hen ervan te overtuigen de gebruikte batterijen naar een inzamelpunt te brengen’, zegt Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder van Bebat vzw. ‘Via ludieke acties en campagnes zullen we de aandacht vestigen op deze ‘verdoken’ batterijen. Daarnaast zullen we ook focussen op het gegeven dat Bebat alle soorten batterijen - ook herlaadbare batterijen en accu’s - inzamelt, sorteert en recycleert.