Alle rijstroken E40 opnieuw vrijgegeven
Foto: Bart Dewaele
De E40-autosnelweg tussen Gent en Brussel is sinds 19.10 uur weer volledig open voor het verkeer. Dat meldt de federale wegpolitie. De snelweg was ter hoogte van Groot-Bijgaarden afgesloten sinds 10.00 uur maandagvoormiddag nadat drie vrachtwagens op elkaar waren ingereden en waren uitgebrand.

Het ongeval met de vrachtwagens gebeurde rond kwart voor tien aan de oprit van het tankstation Groot-Bijgaarden. Een bestelwagen reed er achteraan in op een Roemeense vrachtwagen en werd vervolgens geraakt door een vrachtwagen met Belgische nummerplaat. De klap was zo hevig dat de drie voertuigen meteen vuur vatten. 

Al snel vreesde men voor ontploffingsgevaar omdat het ongeval zo dicht bij het tankstation plaatsvond. Gelukkig bleek dat de vrachtwagens geen gevaarlijke stoffen vervoerden en dat de vrachtwagens nog op de pechtstrook van de E40 stonden.

Bij het ongeval viel één dode, een Britse chauffeur. Omdat zijn verkoold lichaam aan de rechterzijde van het voertuig werd gevonden en er geen stuur meer was, werd het Disaster Victim Identification Team van de federale politie ter plaatse gestuurd op zoek naar meer slachtoffers. 'Pas toen het stuur werd teruggevonden en duidelijk werd dat het om een Brits voertuig ging, werd de zoektocht gestaakt', meldt de wegpolitie. De Belg raakte lichtgewond bij het ongeval.

Problematische avondspits verwacht

Door de zoekactie en de bluswerken kon de takeling van de voertuigen pas rond 13.30 uur starten. Op dat ogenblik waren alle voertuigen vanuit Gent al weggeleid via de afrit Ternat. De voertuigen tussen de afrit Ternat en de plaats van het ongeval mochten pas rond twee uur rechtsomkeerts maken en de snelweg verlaten. De linker- en middenrijstrook werden daartoe vrijgegeven om 'te spookrijden', in de rechterrijstrook moeten de chauffeurs voorlopig blijven wachten.

Na twee uur werd ook dat concept stilgelegd, omdat de gewestwegen volliepen. Voor de automobilisten zat er niks anders op dan terugrijden naar de parking Groot-Bijgaarden en ter plaatse over de parking te rijden. Sommige autobestuurders stonden daardoor al meer dan zes uur te wachten. Ook de Gentse burgemeester Daniel Termont is één van die slachtoffers. Op Twitter maakt hij zich kwaad over de gang van zaken.

Omstreeks half zes werd één rijstrook vrijgegeven. Dat zorgde uiteraard ook voor flinke hinder tijdens de avondspits. De resterende rijstroken werden vrijgegeven omstreeks 19.10 uur.