Zondag ruim 140 werven te bezoeken op Open Wervendag

De achtste editie van Open Wervendag vindt plaats op zondag 11 mei. In heel België kunnen dan meer dan 140 werven bezocht worden. Een van de grote blikvangers is de werf van de Deurganckdoksluis in de Waaslandhaven, een bouwput van 4,7 miljoen kubieke meter, aldus de Confederatie Bouw, de organisator van het evenement.

De te bezoeken werven zijn heel divers: van gigantische infrastructuurwerken tot bijna-energieneutrale woningbouw en van de restauratie van erfgoed tot de allernieuwste energiezuinige renovatietechnieken, aldus de Confederatie Bouw. ‘De rode draad doorheen alle projecten is het gebruik van de zeer vernieuwende bouw- en renovatietechnieken, de sterke nadruk op vakmanschap en de diversiteit van de bouwsector die met een ongeziene snelheid evolueert.’

Geïnteresseerden kunnen onder meer een kijkje nemen bij de 250 meter diepe geothermische boringen voor de funderingen van het toekomstige Wilfried Martens-gebouw voor het Europees Parlement in Brussel. Nog in de hoofdstad is ook de totaalrenovatie van het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis te bezoeken.

In Gent kan je bijvoorbeeld de restauratie van de toren van de Sint-Baafskathedraal bekijken op 80 meter hoogte, en in Brugge de ‘balkonrotonde’ aan het station, een nieuwigheid in Vlaanderen. In Antwerpen is er onder meer aandacht voor de nieuwe campus van de Artesis Plantijn Hogeschool, die wordt geïntegreerd in de helling van Park Spoor Noord.

Met de Open Wervendag wil de Confederatie Bouw het imago van de bouw verbeteren, de veelzijdigheid van de sector in de verf zetten en potentiële arbeidskrachten overtuigen. De toegang tot de werven is gratis. Alle informatie staat op www.openwervendag.be.

In 2013 bezochten 75.000 mensen een of meerdere werven.