Vakbonden voeren actie aan hoofdzetel Coca Cola
Foto: Belga

Bij de hoofdzetel van frisdrankenproducent Coca Cola in Anderlecht voert een honderdtal vakbondsleden actie. Ze zijn niet akkoord met de reorganisaties en besparingen die het bedrijf doorvoert in verschillende Europese vestigingen. De actie heeft geen gevolgen voor het werk in de Belgische vestigingen.

Vandaag vindt een Europees gecoördineerde actie plaats onder de vlag van EFFAT, de federatie van vakbonden uit ondermeer de voedingsindustrie en het toerisme. Tot 10:00 uur maandag wordt actie gevoerd door een 200-tal werknemers uit de Belgische Coca Cola-vestigingen aan de hoofdzetel, aan de Bergensesteenweg in Anderlecht.

‘In tal van Europese landen zijn de werknemers van het bedrijf recent getroffen door herstructureringen en ontslagen’, zo leggen de vakbonden uit. ‘Ook in België ontsnappen de Coca-Cola-werknemers niet aan de kille logica van de kostenbesparingen. Zo verkaste begin 2013 de boekhouding vanuit België naar een lagelonenland. In Spanje gingen - ondanks winstcijfers - vier vestigingen van het bedrijf dicht. Meer dan 1.000 werknemers kwamen op straat te staan.’

'Coca Cola hecht belang aan positieve werkomgeving'

Jeroen Langerock, de communicatiedirecteur van Coca-Cola Company in België, spreekt zich niet uit over de toekomst van de Belgische vestigingen. Hij benadrukt wel dat de frisdrankproducent 'belang hecht aan een positieve werkomgeving, gebaseerd op een open dialoog tussen management en werknemers'. 'Maar het is duidelijk dat in een concurrentiële omgeving, onze partners beslissingen nemen om de duurzame activiteit te garanderen, wat ook proactieve en constructieve wijzigingen inhoudt', klinkt het nog.

‘Agressieve politiek van de directie’

De bonden hekelen dan weer dat overlegprocedures met de voeten werden getreden. Ze hebben het over een ‘agressieve politiek van de directie’ met als doel ‘flexibiliteit en kostenbesparingen’. Behalve in Anderlecht vinden ook acties plaats in de Spaanse hoofdzetel in Madrid, wordt gestaakt in Portugal en worden algemene vergaderingen in de fabrieken georganiseerd in Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Italië, aldus EFFAT.

Coca Cola heeft in ons land vestigingen in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine.