‘Zondagshoppen levert handelaar niets op’
Foto: pol de wilde - corelio

Winkelen op zondag zal enkel leiden tot een verschuiving van de economie. Handelaars zullen meer open moeten zijn, maar hun omzet en winst zullen niet toenemen. Zo reageert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op een enquête waaruit blijkt dat zes op de tien Vlamingen vragende partij zijn op om zondag te winkelen.

Het resultaat verbaast het NSZ niet. ‘Een uitbreiding van de winkelmogelijkheden geeft de consument meer speling en flexibiliteit’, zegt de ondernemersorganisatie. Maar dat is volgens haar niet de kern van de zaak. ‘Ruimere openingsuren hebben voor de handelaar enkel zin als het ook extra opbrengt’, klinkt het, en daar wringt net het schoentje. ‘Consumenten gaan heus niet én op zaterdag én op zondag shoppen. Trouwens, zij kunnen hun euro ook maar één keer uitgeven.’

Het gevolg is dat handelaars veel meer open moeten zijn, maar hun omzet en winst niet zien toenemen. ‘Voor hen leveren ruimere openingsuren dus niets op, integendeel zelfs.’ Het NSZ vraagt zich ook af of de Vlamingen die voorstander zijn van winkelen op zondag, zelf ook op zondag zouden willen werken.

Uit eigen onderzoek van de ondernemersorganisatie (bij 383 handelaars) moet blijken dat slechts een vijfde van de handelaars gewonnen is voor meer koopzondagen. Vierenveertig procent wil het aantal koopzondagen houden op zes per jaar, 13 procent wil het aantal koopzondagen inperken en 23 procent pleit voor een totale afschaffing.

Het NSZ komt ook terug op de situatie in Antwerpen. Daar wil het de maandelijkse koopzondag een kans geven. ‘Voorwaarde is wel dat daar massaal promotie voor wordt gemaakt, ook in het buitenland, en dat er na één jaar een grondige evaluatie komt’, luidt het.