Gerry Adams bestempelt arrestatie als ‘slecht signaal’ voor vrede in Noord-Ierland
Foto: AP

Sinn Fein-voorzitter Gerry Adams heeft na zijn vrijlating zijn beklag gedaan over de manier waarop de politie van Noord-Ierland overging tot zijn arrestatie voor mogelijke betrokkenheid aan een moord door het IRA in 1972. Volgens Adams is zijn arrestatie ‘een slecht signaal’ voor de vrede in Noord-Ierland.

‘Zij die toelating (voor de arrestatie) gegeven hebben, namen niet de goede strategische beslissing’, aldus Adams. ‘Dit is absoluut een slecht signaal’, zei hij tijdens een persconferentie in het Balmoral Hotel in Belfast, kort na zijn vrijlating.

Adams, een hoofdrolspeler in het vredesproces in de provincie, werd woensdag opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan de ontvoering van en moord op Jean McConville, een moeder van tien kinderen. Adams ontkent dat.

De ontvoering en moord worden toegeschreven aan het IRA, het Iers Republikeins Leger. In die tijd was Adams al een hooggeplaatst figuur binnen de politieke vleugel van het IRA, Sinn Fein, maar hij heeft altijd ontkend lid geweest te zijn van de paramilitaire organisatie.