Termont: ‘Ook kinderen van zeven lopen rond met een mes’
Daniël Termont: Foto: Titus Simoens
Een ‘first offender’-programma, met pedagogische begeleiding, is volgens de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) een betere aanpak dan de verlaging van de leeftijd voor GAS-boetes. Dat zegt hij in de verkiezingsbijlage van De Standaard.

‘Een GAS-boete zou helemaal niet moeten bestaan. Maar als je de samenleving in goede banen wil leiden, is een stok achter de deur nodig’, zegt Termont. Aanvankelijk sprak hij zich uit voor een verlaging van de leeftijd waarop jongeren een GAS-boete moeten kunnen krijgen, omdat ook kinderen jonger dan veertien jaar misdrijven plegen.

Brief

Toch werd beslist om de leeftijd voor GAS-boetes in Gent niet te verlagen. ‘De noodzaak is weggevallen’, stelt Termont.

‘Sinds kort gaan alle zware Gentse overtredingen van minderjarigen op mijn nadrukkelijke vraag rechtstreeks naar het parket. Als het voor die minderjarigen de eerste overtreding is, worden ze doorverwezen naar het zogenoemde ‘first offender’-programma. Daar worden ze pedagogisch begeleid. Kinderen van eender welke leeftijd die een kleinere overtreding begaan, krijgen van mij persoonlijk een brief in de bus.’

Boete

Volgens Termont is het probleem bij de GAS-wetgeving voor minderjarigen dat het sowieso met een boete eindigt als het kind of de ouders de bemiddeling niet volgen.

‘En zo’n geldboete heeft weinig zin. Een kind moet worden geresponsabiliseerd. Bovendien kunnen we via het ‘first offender’-programma ook jonge kinderen onder de veertien, die nooit een GAS-boete zouden krijgen, aan hun oren trekken. Want er zijn kinderen van 7 of 8 jaar die met een mes rondlopen, of de handtas van een bejaarde dame stelen.’

Als dat niet werkt, is er volgens Termont nog altijd de jeugdrechtbank.