260.000 Vlamingen op wachtlijst
Groenkopstukken Elisabeth Meuleman, Wouter Van Besien, Meyrem Almaci en Kristof Calvo. Foto: belga

Minstens 260.000 Vlamingen prijken op een wachtlijst. Ondanks forse investeringen, onder meer in de kinderopvang, zijn de wachtlijsten alleen maar langer geworden. Dat heeft Groen becijferd. Met een inspanning van 1,4 miljard euro hoopt Groen die 'files' weg te werken.

Zo is er nood aan 44.000 extra plaatsen in de kinderopvang en zoeken 100.000 tot 160.000 ouderen een plaatsje in een rusthuis.

Meer dan 90.000 kandidaten wachten dan weer op een sociale woning en voor 4.500 jongeren is er nog geen plaats in de bijzondere jeugdzorg.

'Als Groen mee in de regering zit willen wij ervoor zorgen dat 1.4 miljard wordt vrijgemaakt om de wachtlijsten terug te dringen. Dat is veel geld, maar we doen dat door een eerlijkere belasting op de grote vermogens en enkele besparingsmaatregelen', reageerde Vlaams fractievoorzitster Elisabeth Meuleman maandag in De Ochtend op Radio 1.

In een opmerkelijk campagnefilmpje roept Groen op het beperken van de wachtlijsten tot inzet van de verkiezingen te maken. 'Deze verkiezingen gaan niet over Bart, Wouter of Kris, maar om iedereen die op een wachtlijst staat', klinkt het.